Recept za kobariške štruklje
Sestavine:
BULJA
Za 20 štrukljev:
- 340 g orehov
- 60 g sladkorja
- 34 g rozin
- 34 g masla
- 70 g drobtin
- 96 g mleka zmešanega z rumom
- 6 g kakava
Velikost bulje: dolžina – 5,5 cm in širina – 2,8cm
TESTO
Za 20 štrukljev (en štrukelj 42g):
- 416 g moke
- 1,6 g soli
- 8 g olja
- 414 g vode
Velikost štruklja: dolžina – 8cm, širina – 4cm in višina – 4,2cm
Postopek:
Moko poparimo z vrelim slanim kropom, lahko dodamo žlico ali dve olja ter najprej s kuhalnico, ko se malo ohladi pa z roko, zamešamo testo. Naredimo svaljek, ga razrežemo na enake koščke - te z roko sploščimo, da dobimo krogce, na katere polagamo nadev, oblikovan v svaljke. Lahko nadevamo tudi z žličko, če nam je lažje. Z dobro pomokanimi rokami štruklje tesno pritisnemo skupaj in zapremo v polkrog oz. naborek. Na sredino vtisnemo s prstom jamico, da dobimo značilno obliko. Kuhamo jih v vrelem slanem kropu, voda ne sme vreti, približno 10 minut, oz. dokler ne splavajo do vrha. Posodo vmes večkrat rahlo pretresemo. Kuhane dobro odcedimo, zabelimo s stopljenim maslom v katerem smo zarumenili drobtinice in potresemo s kristalnim sladkorjem, lahko tudi z mletimi orehi.