Petja Berginc

Petjino delo navdihuje uporaba različnih materialov kot so tekstil, usnje, kovina, les ter različna kultura oblačenja, nakita in obutve skozi obdobja.

O Petji Berginc

Svojo ustvarjalno pot sem pričela na srednji tekstilni šoli. Že tekom šolanja sem začela ustvarjati svoja oblačila, predvsem kostumografska. Šolanje sem nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer sem diplomirala kor akademska restavratorka. Kljub temu, da sem po študiju pretežno posvečala restavriranju umetnin s področja kulturne dediščine, sem se vzporedno, ob ponujenih priložnostih, še vedno posvečala tudi oblikovanju oblačil.  Poleg tekstila me zanimajo tudi drugi materiali, kot so žica, les, usnje, ki jih dodajam v svoje stvaritve. Do sedaj sem izdelovala predvsem  kostumografka oblačila in večerne ženske obleke za posebne priložnosti.

Petjo Berginc najdete tudi na Jestivalski stojnici, kjer bo poleg oblačil predstavila tudi rutke za buteljke in vrče ter praktične, večnamenske torbe.    

Razstava Preplet elegance in domišljije v Zeleni hiši

Razstava je prikaz mojega dosedanjega dela, to so kostumografska oblačila za gledališko predstavo »Kaj se skriva za velikim trebuhom?« v izvedbi Igralske skupine Drežnica. Za kostumografijo predstave sem dobila posebno priznanje Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Na ogled sta tudi dve večerni obleki z idrijsko čipko, s katerima sem se predstavila na Čipkarskem modnem spektaklu v Ljubljani in na modni reviji ter razstavi v Idriji. Razstavo bo dopolnila  kolekcija petih oblačil Element ladies,  ter druga zanimiva oblačila. 

V Zeleni hiši bo razstava "Preplet elegance in domišljije" Petje Berginc na ogled do 12. oktobra 2018.