Društvo klekljaric idrijske čipke

Društvo klekljaric idrijske čipke svoje izdelke predstavlja na rednih društvenih razstavah in predstavitvah v okviru Festivala idrijske čipke in drugih večjih dogodkih po Sloveniji pa tudi v tujini. 

O Društvu klekljaric idrijske čipke 

Znano je, da se v Idriji začelo  klekljati že pred več kot tristo leti in se nadaljevalo iz roda v rod,  zato je še danes  to priljubljena dejavnost predvsem številnih upokojenih žensk v Idriji in okolici.

 

Društvo klekljaric idrijske čipke, ki danes šteje več kot 120 članic, je bilo ustanovljeno leta 2003 za območje dežele idrijske čipke, kjer se lahko uporablja poreklo blaga »idrijska čipka« 

V društvu se zavedamo,  da je naše osnovno poslanstvo klekljanje tradicionalne idrijske čipke, kot del nesnovne in žive kulturne dediščine, ki bo upajmo letos tudi vpisana v Unescov seznam dediščine. Skupaj s sodobnimi oblikovalci pa iščemo  nove vsebine in oblike, s čemer postavljamo čipko na umetnostno raven.

Svoje izdelke predstavljamo na rednih društvenih razstavah in predstavitvah v okviru Festivala idrijske čipke in drugih večjih dogodkih po Sloveniji pa tudi v tujini. Svoje klekljarsko znanje nadgrajujemo na rednih srečanjih in delavnicah pod vodstvom učiteljic klekljanja iz Čipkarske šole Idrija. Uspešno sodelujemo na tekmovanju odraslih v klekljanju na Festivalu idrijske čipke. Že od vsega začetka pa sodelujemo  z oddelkom za oblikovanje tekstilij Naravoslovno teniške fakultete v Ljubljani. Zelo aktivne smo članice tudi pri promociji idrijske čipke, klekljanju po ulicah v času festivala, snemanju filmov in videospotov o idrijski čipki ter nastopanju v medijih.

Veliko  nam pomenijo razstave izven Idrije, s tem širimo znanje in vedenje o naši idrijski čipki in o klekljanju nasploh, ter tako spoznavamo nove kraje in tkemo nova prijateljstva. 

Pred nami je eno lepo skupno srečanje in doživetje v Kobaridu, ki se ga že zelo veselimo.

Predsednica društva:

Andreja Uršič

 

O razstavi "Čipka - okras in še kaj..."

Aktivnosti Društva klekljaric idrijske čipke že precej let vključujejo vseživljenjsko učenje v obliki manjših skupin kot so študijski krožki.

Letošnja tema se nam je porodila v povezavi z vremenskimi spremembami. Vedno bolj se je potrebno paziti sončnih žarkov, zato smo s čipko okrasile klobuke, ki so nas  v vročih poletnih dneh varovali pred soncem. Klekljarice smo izbrale klobuke in sklekljale čipke po svojem okusu in tako je nastala paleta različnih, inovativnih klobukov.

Med razstavljenimi izdelki so tudi uokvirjene čipke v obliki cvetlic, ki so bile tema lanskega čipkarskega festivala v Idriji.  Nekaj cvetličnih motivov smo postavile na ogled tudi tukaj.

Mentorica ŠK Dragica Boškin

 

Razstava "Čipka - okras in še kaj..." bo na ogled v Zeleni hiši do 14. oktobra 2018.