Gal Natural

Moje delo navdihuje prekrasna dolina Soče ter njeno etnološko in arheološko bogastvo, zato boste v izdelkih velikokrat videli barve Soče v vseh letnih časih.

Sem Alenka Gololičič iz Mosta na Soči, malega trga z več kot dvatisočletno tradicijo izdelave glinenih predmetov. Izdelujem unikatne keramične izdelke v katerih se odraža sodobno oblikovanje, tradicija in uporabnost.

Moje ljubiteljsko gnetenje se je začelo v devetdesetih, ko sem dve leti obiskovala keramično šolo pri JSKLD Slovenije – mentor prof. Darja Žorž.

In tako se je začelo.. Podala sem se v takrat še prezrto področje likovnega ustvarjanja za katerega v Sloveniji ni bilo ustreznega izobraževanja/šolanja. K mojemu razvoju so strokovno največ prispevali: dr. Drago Svoljšak (Narodni muzej Slovenije), prof. Dragica Čadež,  prof. Tone Rački, ak. kip. Alenka Vidergar, prof. Dubravka Urban Dukes, Ana Cajnko, Takeshi Yashuda, Tolminski muzej, in drugi…

 

Sem nosilka certifikata domače in umetnostne obrti »Art & craft Slovenia«, moja dela pa so uvrščena in predstavljena v priznani monografiji Mojstrovine Slovenije – prof.dr. Janez Bogataj.

Sem avtorica replik arheoloških predmetov, ki so del stalnih zbirk v Narodnem muzeju Ljubljana, Goriškem muzeju Nova Gorica, Toncovem gradu Kobarid ter v Tolminskem muzeju Tolmin. Z mojimi replikami je opremljena tudi kulturnozgodovinska pot »Čez most po modrost« na Mostu na Soči.
Prav tako sem avtorica replike Kabrca (avtorsko delo). Kabrca je edinstvena trikotna glinena piščal najdena v Soški dolini, stara tisoče let (točen datum še vedno ni potrjen).