Sadno zeliščna hiša Kikrca

V starem narečju Goriških Brd kikrca pomeni skodelico in puhna kikrca pomeni skodelico polno nečesa – nečesa, kar nam narava daje najboljšega, mi pa to ročno predelano ponujamo vam.

Naša kmetija je majhna,večinoma sadovnjaka, oljčnik in zeliščni vrt imamo pod Korado (najvišji vrh v Goriških brdih) v vasici Nozno. Najprej smo našo dejavnost opravljali kot hobi, potem pa smo se registrirali kot dopolnilna dejavnost na kmetiji, nosilka sem Nuša Matuc, študirala sem živilsko tehnologijo, trenutno pa sem mlada mamica in naš mali "pomagač" mi pomaga čarat marmelade. Ker se zaposlitev težko dobi, sem  videla priložnost v temu,da nadaljujem, kar sta starša začela : pridelava in predelava - od sadja do zelišč. Veseli me,da tudi ohranjamo staro briško hišno dejavnost – izdelovanje prunel – ročno lupljene, posušene in izkoščiščene slive. Seveda pri temu vsi sodelujemo.

Kuhamo domače marmelade in džeme čarobnih okusov, sušimo sadje in nabiramo zelišča. Za vse si vzamemo čas, skrbno čuvamo drevesa v sadovnjaku, nabiramo zrele sadeže, pazljivo sušimo sadje in zelišča .Oče je vlkjučen v društvo Ajda Goriška, sekcija Brda in začenjamo  z biodinamično metodo kmetovanja. Vsak izdelek je poseben in drugačen, vsi so ročno pakirani in primerni za darilo za ljudi, ki vam kaj pomenijo.

Na kakovost naših izdelkov kažejo tudi številna zlata priznanja in znaki kakovosti, ki jih prejemamo že deset let  na Dobrotah Slovenskih kmetij na Ptuju.

Proizvajamo 100% ročno izdelane izdelke iz sadja in zelišč.